Een eigen bedrijf starten

Een eigen bedrijf beginnen kan een goede manier zijn om weer aan de slag te gaan. In de periode dat u een werkloosheidsuitkering ontvangt, hebt u de mogelijkheid om uw bedrijfsidee uit te werken en een eigen bedrijf te starten.

Tijdens uw re-integratiebegeleiding kunt u samen met uw adviseur onderzoeken of zelfstandig ondernemerschap iets voor u is. En of u voor begeleiding in aanmerking komt. Is dat zo, dan schakelen wij professionele begeleiders voor u in.

Als u overweegt een eigen bedrijf te beginnen, dan kunt u bij ons ook een zogenaamde onderzoeksperiode en startperiode aanvragen.

Onderzoeksperiode

In maximaal zes weken onderzoekt u de haalbaarheid van uw bedrijfsidee en werkt u uw plannen uit in een ondernemingsplan. U houdt uw uitkering en u hoeft in deze periode niet te solliciteren. In de onderzoeksperiode mag u bijna alle voorbereidende activiteiten verrichten. Alleen acquisitie of promotionele activiteiten, zoals een website of reclame maken, zijn niet toegestaan. Ook inschrijven bij de Kamer van Koophandel mag nog niet.

Startperiode

Wilt u starten met uw eigen onderneming, maar wilt u niet dat alle uren die u aan uw onderneming besteedt in mindering worden gebracht op uw uitkering? Dan kunt u onder voorwaarden gebruikmaken van de startperiode. Deze duurt 26 weken en u hebt hiervoor vooraf toestemming nodig van het Participatiefonds en UWV (of WWplus). In de startperiode mag u voor betalende klanten gaan werken en uw bedrijf, uw product of dienstverlening promoten. U hoeft tijdens de startperiode niet te solliciteren of werk in loondienst aan te nemen. Wel wordt tijdens de startperiode uw WW-uitkering met 29% verlaagd.

U gaat door met uw eigen bedrijf!

Besluit u na de startperiode om door te gaan met uw bedrijf? Dan moet u het aantal uren dat u voor uw bedrijf werkt, doorgeven aan UWV. Dat doet u met het wijzigings- of inkomstenformulier op uwv.nl. UWV berekent vervolgens op basis van uw gewerkte uren een zogenoemd fictief inkomen. Het fictieve inkomen trekt UWV af van uw WW-uitkering. Als u niet doorgaat met uw bedrijf, dan kunt u weer een WW-uitkering krijgen na de startperiode.

Ook zonder startperiode

Wilt u als zelfstandig ondernemer aan de slag zonder startperiode? Dan hebt u daarvoor geen toestemming nodig van het Participatiefonds of UWV of WWplus. U kunt dan kiezen voor een lagere uitkering. U geeft hiervoor aan UWV (of WWplus) het aantal uren door dat u als zelfstandige werkt. Die uren worden op basis van inkomstenverrekening blijvend in mindering gebracht op uw uitkering. Voor het aantal uren dat u nog een uitkering ontvangt, blijft u naast uw bedrijf solliciteren en u blijft beschikbaar voor werk in loondienst.

Periodes aanvragen

U vraagt de onderzoeksperiode en/of startperiode aan bij onze afdeling Casemanagement Re-integratie. Wij adviseren UWV of WWplus over het wel of niet toekennen hiervan. UWV of WWplus neemt de uiteindelijke beslissing.