Passend werk aanvaarden

Als u een werkloosheidsuitkering ontvangt, dan moet u passend werk aanvaarden. Maar wat is nou eigenlijk passend werk? En wat is een passende reistijd?

In de eerste zes maanden van uw werkloosheid betekent passend werk: ‘werk dat past bij uw ervaring, opleidings- en salarisniveau’. Dat wil zeggen:

  • Werk met hetzelfde opleidingsniveau als uw vorige baan.
  • Werk met een salaris van minimaal 70% van uw laatstverdiende salaris.
  • Passend tijdelijk werk. Krijgt u een passende baan aangeboden, ook voor heel korte tijd, dan moet u die baan accepteren. Doet u dat niet, dan kan dat gevolgen hebben voor uw uitkering.

Passende reistijd

Het eerste halfjaar nadat uw arbeidsovereenkomst is beëindigd, hoeft u alleen te solliciteren naar banen met een reistijd van maximaal 2 uur per dag. Reisde u voor uw baan al meer dan 2 of 3 uur per dag, dan wordt verwacht dat u ook bereid bent langer te reizen voor een nieuwe baan.

Na een half jaar

Hebt u na 6 maanden nog geen baan gevonden, dan worden alle banen als passend  beschouwd. U moet dan ook solliciteren naar banen onder uw opleidingsniveau, met een langere reistijd en/of een lager salaris. Zelfs als dat salaris lager is dan uw WW-uitkering. Kunt u een baan krijgen in een andere regio, dan moet u die baan in de meeste gevallen accepteren. Ook als u daarvoor moet verhuizen.